TRUSTI
1920-1930-luvuilla Ivar Kreugerin tulitikkutrusti Swedish Match pyrki aggressiivisesti valtaamaan markkinat. Kreugerin yhtiö osti tehtaita lopettaakseen ne. Näin kävi Alastaron tehtaalle, sekä Mäntsälässä Holmbergin, Juholan ja Saaren tulitikkutehtaille. Holmbergin ja Saaren tapauksissa alkuperäinen omistaja kuoli ja trusti perusti uuden yhtiön, jonka edustajat ostivat tehtaat pois. Perilliset kuvittelivat myyneensä tehtaan suomalaisille, mutta asialla olikin bulvaani. Parhaat koneet siirrettiin trustin muihin tulitikkutehtaisiin ja loput romutettiin.Suomen tulitikkuyhdistys ja trusti olivat solmineet markkinasopimuksen vuonna 1927. Tähän päädyttiin sen jälkeen kun trusti oli 1920-luvun alussa rekisteröinyt tavaramerkkirekistereihin suomalaisten brändien imitaatioita omiin nimiinsä. Sopimukseen sisältyi, että trustin tehtaat keskittyvät vientitikkuihin, eikä trusti tuo ulkomailta halpaa tavaraa. Sopimus ei hillinnyt trustin ehdotuksia ja vaatimuksia suomalaisten tehtaiden toiminnan supistamisesta ja 1930-luvulla sopimus trustin kanssa raukesi.
Finnish Trade -julkaisu kertoo numerossa 1/1925 ruotsalaisten vilpillisestä kilpailusta.
Suomessa trustin tehtaita olivat Suomen Tulitikkutehdas Viipurissa, Porin tulitikkutehdas ja Oy Savo. Tämän näkee helposti niiden vientietiketeistä. Porissa valmistettiin täsmälleen saman nimisiä brändejä täsmälleen samalla etiketin kuvalla kuin Ruotsissa. Valmistusmaa vain oli Made in Finland.
Yleisimpiä merkkejä trusti valmisti monissa eri maissa. Ei ole poikkeuksellista löytää etiketeistä versioita, jotka on valmistettu Ruotsissa, Suomessa, Latviassa, Virossa, Tsekkoslovakiassa, Belgiassa, jne.
Jos Suomessa valmistettiin merkkiä Northland, niin Jugoslaviassa tietysti merkki oli Southland.
Saaren tehtaan lakkauttamisen jälkeen trusti muina miehinä alkoi valmistaa Savo Oy:ssä kauppiassarjoja, joiden punavihreä ja sininen ulkoasu oli tullut tutuksi Saaren valmisteista. Vuonna 1937 Savo Oy:n tulitikkutehdas vuorostaan lakkautettiin ja kaikki toiminta keskitettiin Poriin, jossa tehdas senaikaisen lehtihaastattelun mukaan oli ollut tällä välillä seisahduksissa.
Kumpi oli kumpi? Vasemmalla Savon jäljitelmä ja oikealla Saaren alkuperäinen. Eikun.
Suomalaisten omistuksessa oli 1920-1930-luvulla Kauppiaitten Teollisuus, SOK:n tulitikkutehdas, ja OTK:n tulitikkutehdas. Ei ole sattuma, että ne edustivat tulevia tunnettuja kauppaketjuja; K-ryhmä, S-ryhmä, ja E-liike. 1933 perustettiin Tulitikku Oy, jonka Sampo-tikkuja mainostettiin näyttävästi trustivapaina.
Pitipä sattua. Pauligin etiketin malli siirrettiin Tukolta Porin tehtaalle ja mukana seurasi teksti "Trustivapaita". Tukon tehdas ei tosiaankaan kuulunut trustiin, mutta Pori kuului.
Jo vuonna 1908 lehdissä kampanjoitiin kotimaisten tulitikkujen puolesta.