SAAREN TULITIKKUTEHDAS, Mäntsälä (1905-1935)

Parhaimpina aikoina Mäntsälässä toimi yhtä aikaa seitsemän eri tulitikkutehdasta. Mäntsälän vireän tulitikkuteollisuuden huipentuma oli 1905 perustettu Saaren tulitikkutehdas, ja Saaren tehtaaseen tulitikkujen tarina Mäntsälässä päättyikin.

Syyt Mäntsälän nousulle ja tuholle olivat loppujen lopuksi hyvin ymmärrettävät. Helsingin Sanomissa 1936 Eino Kauppinen kirjoittaa, että Mäntsälän teollisuus oli hyvin pienimuotoista. Se perustui 1800-luvun tyyliseen puhdetyöhön, jolla ei ollut mitään sanomista 1900-luvun suurteollisuutta vastaan.






Saaren tyypillisiä etikettejä vuosikymmenien varrelta. Monet tehtaat koristivat etikettinsä maailmannäyttelyiden kultamitaleilla. Saari ei ollut esitellyt itseään maailmannäyttelyissä, joten mitaleiden paikalle piirrettiin... onko se lankakerä?



Laivaetiketit olivat suosittuja 1900-luvun alussa. Avance liikennöi 1900-1914, Titania liikennöi 1908-1916. Aino- ja Väinämöinen-etiketit rekisteröitiin vuonna 1912. Niitä on eri väreissä.



Saaren talousetikettejä.




Saaren tehdas julkaisi alusta alkaen vuodesta 1905 erilaisia linnasarjoja. Nämä rasiakoon etiketit ovat haluttuja ja nykyään harvinaisia.



Saaren linnasarjojen viimeinen sarja sisälsi komeita Tilgmannin painamia talouskoon etikettejä, jotka olivat kuin setelipainosta tulleita. Tämän sarjan isot etiketit ovat vieläkin painotuoreina keräilijöiden saavutettavissa, mikä viittaa siihen että tehtaan loppuvaiheissa jäi paljon arkkeja käyttämättä.


20. vuosisadan historian perspektiivistä Saaren kiinnostavimmaksi sarjaksi on noussut punalippu-sarja, joka on kaikesta päätellen tehty vuoden 1905 suurlakon ja työväenliikkeen nousun huumassa. Tikutkin olivat näemmä punaisia. Erikoista on, että etiketeistä on myös englanninkielinen versio.

Kenties jonakin päivänä minulla on nämä itselläni ja kykenen esittämään niistä paremman kuvan kuin tämän, joka on kopioitu Matti Tammisen luettelosta Suomalainen tulitikku ja sen valmistajat 1840-1995, toinen korjattu painos.


Sitoutumattomana tulitikkutehtaana Saarelle ei ollut mikään ongelma valmistaa tikkuja niin osuusliikkeille kuin yksityskaupoille.






Saaren sinisiä kauppiasetikettejä. Yleisimmät 10 etikettiä pystyy löytämään markkinoilta pienellä vaivalla, mutta sen jälkeen keräilyn vaikeus kasvaa ekspotentiaalisesti.








Saaren vientiä. Luokittelua vaikeuttaa se, että tehtaan lakkauttamisen jälkeen monet tuotenimet otettiin muiden suomalaisten tehtaiden ohjelmaan. Parhaat (pahimmat) tapaukset ovat sellaisia kuin Iris; sitä on valmistanut Saari, Savo, OTK ja Pori. Vientietiketti Serbiaan tiedetään varmuudella olevan vuodelta 1914, koska vienti tyssäsi sodan takia kesken ja venäläiset lehdet kyselivät (henkeään haukkoen ja raivosta punaisena kuten aina), miksi Suomessa myydään serbialaisia tulitikkuja, vaadimme selitystä. Alinko oli Saaren tehtaan vientiagentuurin nimi. Herkules on vientiä Tanskaan, rekisteröity 1926.





Tuntuu hurjalta että Ruotsiin vietäisiin tulitikkuja ulkomailta, mutta Saari onnistui siinä.



Inhemsk Arbete, november 1914.