Eurooppa Afrikka Aasia Oseania Pohjois-Amerikka Keski-Amerikka Etelä-Amerikka Keskiaaltopiraatit Lyhytaaltopiraatit

Stihl AM
Kuultavissa sporadisesti kaikilla taajuuksilla! Viikon luontoääni: moottorisaha. Sisarasemia: Husqvarna AM, Valtion Rautatiet AM, Evinrude AM, Datasähkö AM, Kemppi-hitsaus AM, Sähköpaimen AM, Valonhimmennin AM, sekä erittäin yleinen Hakkurivirtalähde AM. Kun kuulee näitä, voi olla varma, ettei ole mahdollisuuksia kuulla ainakaan radio-ohjelmaa.


Yle Helsinki 558 kHz (2007)
Uutisia Jokelan murheellisista tapahtumista. Kuunneltu Jalasjärven korvessa, jossa ei näy digi-tv.


Yle Pori 963 kHz (2004)
Porissa on lähetinongelmia. Vikaa korjataan.


Radio Finland NorDX89 6130 kHz (1989)
Helsingin DX-Kuuntelijat järjesti DX-kuuntelun Pohjoismaiden mestaruuskilpailut vuonna 1989. Tapahtuman yhteydessä kisa-asema Radio Finland lähetti Helsingin DX-kuuntelijoiden valmistaman erikoisohjelman.


Scandinavian Weekend Radio, Virrat 1602 kHz (2008)
Entisten vapaaradio-tyyppien perustama laillinen asema Scandinavian Weekend Radio lähettää kerran kuukaudessa yhden vuorokauden ajan. Ohjelma on hyvin vapaamuotoista ja välitöntä. Kuten näytteestä ilmenee, niin ei ole kuuntelijoissakaan kauheasti kehumista.


Scandinavian Weekend Radio, Virrat 5980 kHz (2004)
Punk-ohjelmassa irvaillaan kaupallisen formaattiradio Piip Piipin soittolistoille. Muuhun tarkoitukseen ne eivät kelpaakaan.


Scandinavian Weekend Radio, Virrat 6170 kHz (2002)
Englanninkielistä ohjelmaa ulkomaisille kuuntelijoille lyhytaalloilla.


Pirate R 603, Maarianhamina 603 kHz (2004)
Tämä oli merkillinen tapaus. Ruotsalainen Roy Sandgren halusi käynnistää kaupallisen AM-radiotoiminnan hohdokkaalla Radio Nordin vanhalla taajuudella, mutta riitautui tiskijukan Mike Spenserin kanssa, joka kaappasi aseman itselleen. Studio sijaitsi meripiraattiperinteen mukaisesti laivalla, johon riitelevät herrat vaihtoivat oveen omia lukkojaan, ja projekti kyykähti lopullisesti marraskuussa 2004. Rick Random kertoo asiasta lisää. Säännöllinen kaupallinen radiotoiminta Pohjoismaissa keskiaalloilla, joita tavallinen kansa ei osaa enää edes kuunnella, ei ainakaan nopeasti ajateltuna kuulosta kaikkein voittoisimmalta idealta.


Kaikkien radiovastaanotinta käyttävien kunnon kansalaisten tuli lunastaa radiolupa. Radioluvista luovuttiin vuonna 1976, jolloin jäljelle jäi tv-lupa. Mustavalkoisen tv-luvan viimeisinä vuosina 1980-luvulla mustavalkolupa maksoi 20 markkaa vähemmän kuin väri-tv-lupa. Kun Yleisradio suoritti kovalla tohinalla keneltäkään kysymättä siirtymän digi-tv:seen, niin kostoksi lupansa jätti uusimatta yli 50 000 henkeä. Muunmuassa minä jätin. Kun Juha Blomberg elämöi radiossa kesken musiikkiohjelman, kuinka digi-tv:stä näkee niin hienoa kuvaa, niin vaihdoin välittömästi taajuutta. Protesti onnistui täydellisesti: nyt Yleisradion toiminta rahoitetaan verolla.


1930-1940-luvulla Yleisradiolla oli lyhytaaltotoimintaa Lahdessa. Ulkomaanlähetyksiin saatiin uutta tehoa, kun Helsingin olympialaisia 1940 varten tilatut British Marconin lähettimet lopulta saatiin maahan sodan jälkeen. Uudeksi lyhytaaltokeskukseksi valittiin Pori, koska suolainen merivesi ja avoin merenranta takaa hyvän maadoituksen ja signaalille edullisen lähtökulman, kuten julkisesti kerrottiin. Pori on myös mahdollisimman kaukana itärajalta, kuten julkisesti ei kerrottu.


Yleisradion kaikki keskiaaltolähettimet ovat tällä hetkellä vaienneet. Aikoinaan esim. Vaasasta lähetettiin taajuudella 1242 ruotsinkielisen verkon alueohjelmaa. Palvelu oli jo 1980-luvulla varsin marginaalinen. Lähinnä Yle piti Lahden pitkäaaltoasemaa ja keskiaaltoasemiaan pystyssä, koska taajuudet oli aikoinaan jaettu Suomelle, ja 1980-luvun älyttömässä tehokilpailussa jokainen käyttämätön taajuus katsottiin vapaaksi riistaksi. Mm. Lahti sai 254:lle riesakseen Algerian Tipazan, joka aloitti toimintansa, kun Suomessa oli menossa teknisten lakko. Tänä päivänä Euroopassa on suuntauksena, että kaikki radioyhtiöt haluavat kiivaasti eroon tehosyöpöistä keskiaaltoasemista, mikä merkitsee dx-kuuntelijalle enemmän vapaita taajuuksia kaukaisten asemien kuulua.

Vuoden 1989 DX-kuuntelun PM-kisoihin sisältyi Helsingin DX-kuuntelijoiden tuottama erikoislähetys Radio Finlandin kautta.


Radioamatöörien yleisradioasema Radio Hami toimii amatöörien leirien yhteydessä, mutta ei ole lähettänyt viime vuosina enää keskiaalloilla, vaan ulalla. Toiminta alkoi Laukaalla vuonna 1997 ja asema kuului kesämökillä Asikkalassa oikein hyvin, kuten vastauskin todistaa. Raportti oli ensimmäinen aseman koskaan saama, tästä lyhenne FFW = First From World.

Albania
Azorit
Belgia
Bosnia-Herzegovina
Britannia
Bulgaria
DDR
Espanja
Färsaaret
Huippuvuoret
Irlanti
Islanti
Italia
Itävalta
Jugoslavia
Kaliningrad
Kreikka
Kroatia
Länsi-Berliini
Latvia
Liettua
Luxemburg
Makedonia
Malta
Monaco
Montenegro
Neuvostoliitto
Norja
Portugali
Puola
Ranska
Romania
Ruotsi
Saksa
Serbia
Slovakia
Slovenia
Suomi
Sveitsi
Tanska
Tsekki
Turkki
Ukraina
Unkari
Valko-Venäjä
Vatikaani
Venäjä
Viro

Alku