Eurooppa Afrikka Aasia Oseania Pohjois-Amerikka Keski-Amerikka Etelä-Amerikka Keskiaaltopiraatit Lyhytaaltopiraatit

EUROOPASSA radiomaiksi lasketaan itsenäisten valtioiden lisäksi emämaasta erillään olevia saaria, kuten Huippuvuoret, ja toisen valtion ympäröimiä eksklaaveja, kuten Länsi-Berliini tai Kaliningrad.

Neuvostoliiton tai Jugoslavian aikana kuunnelluilla asemilla alkaa olla jo tiettyä historiallista hohtoa. Vaikka radioasemat sinänsä eivät ole kadonneet - Eesti Raadio on yhä Eesti Raadio, vaikka Neuvosto-Viro on lakkautettu - niin ennen vuotta 1991 kuunnellut asemat ovat jännittäviä muistoja. Tällaista ei enää tehdä.

DX-laskennassa Britannia ja Irlanti muodostavat oman maanosansa, Brittein saaret. Andorra, Azorit, Espanja ja Portugali puolestaan ovat Iberian maanosa. Britanniassa ja Espanjassa on suuri joukko paikallisasemia, jotka hallitsisivat turhan paljon Eurooppa-kuuntelua, jos ne laskettaisiin mukaan muiden eurooppalaisten kanssa.

Euroopan dx-rajalinja kulkee Uralilta Kaukasukselle Venäjän rajalle, ja sieltä Bosporin salmelle. Euroopan rajoja ei ole siis määritelty niin kuin Euroviisuissa, jonne pääsee mukaan Israelit, Kyprokset ja Azerbaidjanit. Turkissa Istanbulin keskiaaltoasema sijaitsee Euroopan puolella, joten Turkki kuuluu osittain mukaan.

FM-KUUNTELULLE Eurooppa tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia. Etenkin kesäisin on mahdollista kuulla kaukaisia FM-asemia ympäri Eurooppaa. Suomen sijainnista johtuen tyypillinen Etelä-Suomen FM-keli suuntautuu Ukrainaan/ex-Jugoslaviaan/Italiaan/Saksaan/Ranskaan. Tällainen Es-heijastuma edellyttää ionosfäärin E-kerroksen aktivoitumista 100 kilometrin korkeudessa, jolloin muutoin avaruuksiin katoava signaali heijastuu maapallolle takaisin ja tekee näin n. 1500 km mittaisen hypyn. Heijastimena voi toimia ionipilven lisäksi lentokone, meteori, ehkä jopa avaruusasema, mutta koska nämä kappaleet ovat pienikokoisia, heijastuman kesto mitataan sekunneissa. Es-kelit voivat kestää tunteja. Suomen ennätystuloksia FM-kuuntelussa ovat Kanarian Saaret, Qatar, ja Intia. Siihen se myös jää, ellei jonakin kauniina päivänä ole tuuria, ja vielä korkeammalla sijaitseva ionosfäärin F2-kerros aktivoidu voimallisesti.

Samaan heijastumaperiaatteeseen perustuu myös kaikkien kaukaisten lyhyt- ja keskiaaltoasemien kuuntelu. Nämä asemat toimivat kuitenkin ulaa huomattavasti matalammilla taajuuksilla, joilla heijastus on jokapäiväinen ja normaali ilmiö. Yli 20 MHz taajuuksilla aletaan olla hetkellisten olosuhteiden armoilla. Tämän takia aikoinaan päätettiin, että ula-taajuuksiksi otetaan niin korkeita taajuuksia - häiritseviä asemia kuuluu vähemmän. DX-kuuntelija tietysti haluaisi kuulla juuri niitä häiritseviä asemia...

Suomen lähialueiden FM-asemat kuuluvat parhaiten aamuhämärissä tai pimeän tultua, ja eduksi on, jos ilmassa on sumua ja kosteutta, joka väliaikaisesti leventää asemien kuuluvuusrajaa. Aseman ja kuuntelupaikan sijainti on myös ratkaiseva. Meren rannalla on esteetöntä tilaa signaalille kulkea pitkiäkin matkoja. Tavallisissa maasto-olosuhteissa 88-108 MHz FM-aseman kuuluvuusalue on täsmälleen se matka, minkä silmä näkee lähetinmaston huipulta.

TEKNINEN HÖPINÄ PÄÄTTYY TÄHÄN. Se olikin tarkoitettu asiaan vähemmän tutustuneille. Pääset kuuntelemaan ääninäytteitä, katselemaan kuuntelijapostia, ja lukemaan tarinoita enemmän tai vähemmän historiallisista kuunteluhetkistä kulttuurin ja yhteiskunnan mullistusten pyörteissä, kun valitset oikealta haluamasi maan. Sivun ylälaidasta voi vaihtaa maanosan, jos vanha manner ei kiinnosta.

Albania
Azorit
Belgia
Bosnia-Herzegovina
Britannia
Bulgaria
DDR
Espanja
Färsaaret
Huippuvuoret
Irlanti
Islanti
Italia
Itävalta
Jugoslavia
Kaliningrad
Kreikka
Kroatia
Länsi-Berliini
Latvia
Liettua
Luxemburg
Makedonia
Malta
Monaco
Montenegro
Neuvostoliitto
Norja
Portugali
Puola
Ranska
Romania
Ruotsi
Saksa
Serbia
Slovakia
Slovenia
Suomi
Sveitsi
Tanska
Tsekki
Turkki
Ukraina
Unkari
Valko-Venäjä
Vatikaani
Venäjä
Viro

Alku