Monday, 17 October, 2016

Julian Assangen myöhemmät vaiheet

assange.jpg

Olen häikäisevän törkeän puolueellinen ja kieltäydyn taaskin käsittelemästä Wikileaksin levittämiä ja Guccifer 2.0:n hakkeroimia demokraattien sähköposteja. Lähinnä siksi, että ne ovat puisevaa luettavaa, joka kiinnostaa lähinnä poliittisen historian tutkijoita, jotka hekin joutuvat laittamaan ne mailit karanteeniin, koska ne eivät läpäise lähdekritiikkiä.

Jos ja kun Hillary Clinton on sanonut, että pitää olla kaksi totuutta; yksi yksityistä ja toinen julkista kulutusta varten, niin kyseessä on periaate, jota noudattaa 98% ammattipoliitikoista. Veikko Vennamo olisi allekirjoittanut tämän aivan ensimmäisenä.

Sen sijaan joudun miettimään, mitä Julian Assangelle on tapahtunut, tai ei tapahtunut.

Julian Assangen taustasta australialaisena hakkerina olen kirjoittanut aiemmin referaatin . Hänen lapsuutensa oli hyvin monimutkainen. Hän eli äitinsä kanssa pakosalla vuosikausia. Hänestä tuli yleiskapinallinen ja mainetta niittänyt hakkeri Mendax, joka lopulta sai poliisin kintereilleen. Ja viimeisessä vaiheessa, kun hän tiesi, että hänet saadaan kiinni, hän ei yrittänytkään paeta, vaan linnoittautui asuntoonsa ja valvoi vuorokauden ympäri.

Romantikko tässä tilanteessa odottaisi suurta väijytystä, ylimitoitettua väkivaltaa, verenhimoisen yhteiskunnan voimannäyttöä. Sen sijaan hänen ovelleen koputti yksinäinen aseeton poliisietsivä joka totesi ykskantaan ”Terve poika, olet tainnut odottaa minua.”

Hassua näissä luonteenpiirteiden ohjaamissa käyttäytymistavoissa on, kuinka ne toistuvat. Assange ei onnistunut tai ei edes halunnut todella paeta, kuten esimerkiksi Edward Snowden. Mieluummin hän on lymyillyt neljä vuotta Ecuadorin Lontoon-suurlähetystön riesana odottaen kolkutusta ovelle, joka tekisi hänen pidättämisestään suuren luokan diplomaattisen selkkauksen. Mitään ei ole tapahtunut.

Sen sijaan Wikileaksin toimintaperiaatteet ovat muuttuneet.

Kuten muistetaan, Chelsea Manningin paljastukset (”Lady Gaga”-cd:ltä) toimitettiin vielä julkisuuteen yhteistyössä maailman johtavien sanomalehtien kanssa. Toimittajat tarkistivat ja tarkistivat vielä uudelleen dokumentit ja niiden sisältämät väitteet monenkertaisella seulalla, ja niiden pohjalta käynnistyi omaa tutkimusta. Samoin on toimittu Edward Snowdenin ja Panaman papereiden kanssa.

Demokraattisen puolueen sähköpostit on julkaistu sellaisenaan, valtavana massana, ilman median myötävaikutusta. Onko ne hakkeroitu, vai vuodettu, sitä Wikileaks ei myönnä eikä kiistä. ”The use of “hacked emails” is speculation. We have many sources and have not stated the methods we used to obtain each part.”

Tämä strategia on aivan toinen kuin mitä ennen on nähty. Assangen entiset yhteistyökumppanit, jotka irtisanoutuivat hänestä jo heti Wikileaksin alkumetreillä, eivät välttämättä ole yllättyneitä Wikileaksin muuttumisesta Wikihackiksi. Erimielisyyden syy oli Assangen visio Wikileaksista globaalina toimijana, jolla on aktiivinen rooli maailman muuttamisessa. Toiset halusivat korostaa vuotosivuston puolueettomuutta ja läpinäkyvyyttä. Täytyy ihmetellä, onko sitä tämän jälkeen enää, edes nimellisesti.

Kullattu häkki Ecuadorin suurlähetystössä näyttää vaikuttavan persoonaan. Hakkeri Mendax on palannut juurilleen.

Assangen asettuminen Trumpin puolelle on sinänsä ymmärrettävää. Clintonin kerrotaan halunneen Assangen käsiinsä vaikka lennokilla pommittaen. Häneltä ei ainakaan armahdusta heru. Jos olisin Assange, pitäisin tietysti huolta siitä, että minulla olisi vähintään sama määrä dataa Trumpista, jotta diili pitäisi, mutta näyttää siltä, että tämän valttikortin arvo romahtaa pörssissä kaiken aikaa kilpailevien vuotojen takia, ja niistä vuodoista on vastuussa Trump itse.

Kävin katsomassa, mitä Wikileaksin kilpailija Cryptome tästä kaikesta ajattelee, ja kappas, löysin syytekirjelmän . Julian Assange on asetettu 28.9.2016 Bahamalla syytteeseen 8-vuotiaan tytön hyväksikäytöstä netitse. Ensimmäinen reaktio on tietysti hohhoijaa, koska koko syyte jo sellaisenaan haiskahtaa klassisen kliseiseltä ”operaatiolta”.

Mistä siis on kyse? Deittipalvelu Todd & Clare, joka on sitoutunut YK:n arvoihin ja haluaa edistää tyttöjen ja naisten tasa-arvoa, käyttää Katia-ohjelmistoa, jonka tarkoitus on kasvontunnistuksella tunnistaa tunnetut seksuaalirikolliset deittipalveluissa. Noam Chomsky näyttää kirjoittaneen asiasta, ja tätä kautta asia tuli Julian Assangen tietoon.

Kirjelmän mukaan Assange siltä istumalta ruotsalaisten asianajajiensa kautta otti yhteyttä Todd & Clareen ja halusi ilmoittautua vapaaehtoiseksi lähettilääksi HeForShe-ohjelmaan, jossa miehet tukevat raiskauksen uhreja. Assange lausui, että ”hän on feministi, ja haluaa auttaa raiskauksen uhreja Britanniassa ja Pohjoismaissa saamaan tasaveroista kohtelua lain edessä”.

Kuulostaako tämä siltä tyypiltä, joka Ruotsissa raiskaussyytteen saatuaan julisti, että Ruotsi on feminismin Saudi-Arabia?

Toisaalta, Assange kertoi, että hän piti tätä tilaisuutena puhdistaa nimensä. Hän saisi YK:n tuekseen ja saavuttaisi tukea feministien parissa, jotka pystyisivät kukaties vaikuttamaan mielipiteellään Ruotsin viranomaisiin, jotka pitävät hänen juttuaan yhä auki. Assange pyysi mukanaolostaan nimellisen korvauksen, joka olisi pitänyt maksaa bitcoineina Wikileaksin tilille.

28. syyskuuta kanadalainen perheenisä Bahamalla ilmoitti Todd & Clarelle ja Bahaman viranomaisille, että hänen 8-vuotiasta tytärtään oli pyydetty esittämään oraalista ja anaalista seksiä Todd & Claren videochatissa, johon hänen 22-vuotiaalla tyttärellään oli tili. Videologin perusteella perheenisä ja sosiaalityöntekijä tunnistivat keskustelukumppanin Julian Assangeksi. Syyte sanoo edelleen, että hra Assange oli esiintynyt kameralle rivosti ja esittänyt laittomia ja sopimattomia kuvia sekä videomateriaalia.

Perhe kiistää, että heillä olisi mitään tekemistä Ruotsin, Britannian tai sen paremmin Yhdysvaltojenkaan kanssa, ja että heidän ainoa huolenaiheensa on tyttären hyvinvointi. Todd & Clare irtisanoi välittömästi sopimuksensa Assangen kanssa.

Jos tämä olisi jäänyt tähän, pitäisin tapausta kyseenalaisena. Julkisuuden henkilö Assangesta on olemassa runsaasti videomateriaalia. Missään ei kerrota, onko koko hänen shownsa taltioitu, ja vaikuttaako se autenttiselta. Lisäksi juuri tällä hetkellä monilla poliittisilla toimijoilla on mitä ajankohtaisin syy saada Assange hiljaiseksi.

Toisaalta, tämä alkaa kuulostaa niin erehdyttävästi Trumpilta, että totisesti toivoisi, että tässä trollit trollaavat trolleja. Kuinka monta yksittäistapausta saa tapahtua, jotta ne säilyvät yksittäisinä?

Mutta kuten Donald Trumpin kanssa, mikään ei koskaan jää tähän. Todd & Claren kirjelmä kertoo uhkauksista, joita syytteen nostamisen jälkeen on esittänyt niin aktivistiryhmä Riseup.net kuin Assangen käyttämä ruotsalainen asianajotoimisto. Todd&Clare varautukoon jatkuvaan cybersodankäyntiin, jonka kohteina ovat sen palvelin ja sosiaalisen median tilit. Sen päivät YK:n yhteistyökumppanina ovat luetut, ja sen edustajat ”diskreditoidaan”. Ensi alkuun vastatoimena Todd & Clare on käskenyt kaikkia naispuolisia työntekijöitään hävittämään kaikki julkiset sosiaalisen median profiilinsa.

En tiedä mitä ajatella, paitsi että ei todellakaan näin. Peli on kovaa ja ratsuväki raakaa, kuten Raimo Häyrinen tapasi sanoa.

Uusin uutime kertoo, että Assangen nettiyhteys Ecuadorin suurlähetystössä olisi katkaistu. Ilmeisesti Britanniassa ei myydä prepaid-liittymiä, eikä VPN:ää.