OLE1

Tässä tapahtumarikkaassa peditionkertomuksessa haukutaan vastaanottimien kaupallisia lisälaitteita, poimitaan hirvikärpäsiä nahasta, modifioidaan saunaa, odotetaan Jean-Michel Jarren konserttia suorana Kalundborgista, käydään Jalasjärven kirjastossa kopioimassa karttaa, huudellaan keskellä yötä pihalla olé, ihaillaan taivaallisia ilmiöitä, yms. Välillä lausutaan myös muutama sana kuulluista radioasemista.

”Minä reissun päälle lähden tahdon nähdä mitä maalimalla on!” (Rehupiikles: Iisiraideri)

Sen jälkeen kun osoittautui, että Jalasjärvellä, maankuulun humoristisen laulu- ja soitinyhtyeen Rehupiiklesin mailla, sijaitsee parhaat päivänsä nähnyt, mutta suhteellisen viihtyisä, DX-kuunteluun sopiva tuparakennus, joka on paikallisosastomme kerhomestarin Pauli Holmin suvun omistuksessa, oli vain ajan kysymys milloin paikalle suoritettaisiin ensimmäinen täysimittainen dx-pedition. Paulin viime vuonna paikan päällä suorittama ”salakuuntelu” kuului onnistuneen hyvin.

Viimein syyskuun ensimmäisenä maanantaina 2002 Maakeskestä starttasi täyteen pakattu Lada-farmari mukanaan kaksi Yaesu FRG-100:aa, Sonyn FM-viritin ja 7-elementtinen ula-yagi, ja neljä kilometriä kuparilankaa. Varmuuden vuoksi autossa oli mukana myös kaksi kuuntelijaa. Ilman heitä kuuntelutulokset olisivat saattaneet jäädä vähäisemmiksi.

500pst.jpg (23894 bytes)

QTH:n rakennus

”On hella valurautainen ja kolme puista purnukkaa.” (Rehupiikles: Suomam mökki)

Kyllä, QTH:n rakennuksessa oli hella valurautainen, ja puisia purnukoita ja muutakin. Ennen kaikkea sähköt, joskaan ei sähkölämpöä. QTH:n rakennusta jatkettiin virittelemällä lanka-antenneja soille ja pelloille, jotka ympäröivät QTH:n rakennusta kaikista suunnista. Periaatteena oli, että pystytämme ainakin kolme antennia, ja katsotaan sitten riittävätkö voimat vielä saman tien neljänteen. Kumma kyllä näin myös kävi.

Britannian ja Keski-Amerikan suuntaan vedetty 700-metrinen sai parikseen Argentiinaan vedetyn saman mokoman. Tosin matka Argentiinaan oli keskeytyä jo alkuunsa Kööpenhaminan edustalla uskomattomaan ryteikköön, joka päätettiin lopulta kiertää Englannin kanaalin kautta. Myöhemmin käytännön kuuntelussa tätä mutkaa ei havainnut mistään.

QTH:n itäpuolelle puolestaan rakennettiin 550-metrinen Kokija-pitkäsiima kokemaan Itä-Aasian apajia. (KoKiJa = Korea, Kiina & Japani) Sen eteläpuolelta löysi paikkansa Sri-lanka, joka sai luvan jäädä 400-metriseksi. Jos thaikelit osuisivat kohdalle, tuo miitta riittäisi niille, ja SW:llä riittäisi joka tapauksessa.

Neljännen antennin tultua valmiiksi Jari puhahti, että ”jos joku haluaa viidennen antennin, niin ehdotuksia otetaan vastaan, mutta niiden olisi parasta olla hyviä”. Vilkaisimme afrosuuntaan, enteellisesti, ja päätimme kuitenkin olla vetämättä metriäkään lankaa etelään päin. Päälle päätteeksi pihalle kohosi seitsenmetrinen männynranko, jonka huippuun takertui 7-elementtinen ulaharava osoittamaan kohti Uumajaa.

Howes –antenninviritin

”Vaikkei nyt kovin radikaali, sanotaan nyt, että… vähemmän uuristusmielinen”. (Rehupiikles: Sikatalous räp-jats-rok)

Englantilaisvalmisteinen Howes-CJU9 antenninviritin väittää olevansa suunniteltu vastaanotinkäyttöön. Ulkoapäin näkee heti, että laite sisältää kaksi säätökondensaattoria, kiertokytkimen eri aaltoalueille, ja ohituskytkimen. Avasimme kotelon nähdäksemme mitä muuta sisältä löytyy, ja yllätys oli havaita, että mitään muuta ei löytynytkään kuin vain kymmenkunta vastuksen muotoista kiertokytkimelle johtavaa kuristinta. Antenni- ja maasisääntulo etenevät tyhjyyttä kolisevan kotelon sisällä paksuissa ristikkäin kulkevissa avojohdoissa, joiden etäisyys toisistaan oli noin 2 mm. Vaikka ilma onkin mahtava eriste, olisi ainakin psykologisesti tuntunut turvallisemmalta, jos johtojen väliin olisi laitettu tehtaalla jonkinlainen muovieristys edes näön vuoksi.

Kotelossa on merkitty ohjearvot säätökonkkien optimiasennoille eri bandeilla. Selväähän on, että moiset arvot eivät pidä paikkaansa lainkaan. Sillä ei toisaalta ole väliä, koska signaalin huipun löytää kokeilemalla.

Ja nyt tämän kirjoittaja aikoo kaivaa verta nenästään.

Kaikessa dx-kirjallisuudessa on vuosikymmeniä huudettu lukijan korvaan ”Käytä antenninviritintä, nuija!”. ”Tyypillinen” DX-kuuntelija, joka käyttää yli 400 metriä pitkiä antennilankoja, joutuu tekemään virittimen parissa tuhottomasti töitä ja kuluttamaan kalliita sekunteja löytäkseen virittimestä optimiasennon. Kun tämä suuri vaiva ja arvokkaan keliajan tuhraaminen on ohi, ja tämän kaiken jälkeen kokeeksi ohittaa säädöt, saa huomata että signaalin voimakkuus tietysti paranee ainakin yhden S-yksikön ilman viritintä. Kuinkas muuten.

Toisaalta, kun seuraavaksi vaihdoin pitkälanka-antennin paikalle metrisen testausjohdon, signaali parani virittimen avulla 3 S-yksikköä. Otan tämän todisteena siitä, että viritin kaikesta huolimatta toimii. Samalla kuitenkin joutuu esittämään kriittisen kysymyksen: Moniko dx-kuuntelija, etenkin peditionkuuntelija, käyttää antenninaan metrisiä testausjohtoja? Kun viritintä on pakko käyttää, ettei olisi nuija, niin kuinka sitten saadaan testausjohtoon pitkälangan suuntaavuus? Toisaalta on tuloksekasta olla nuija. Perunansurvimet kuulevat radiostaan LPAM-asemia.

Lowe PR-150 –preselektori

Toisen englantilaistehtaan, Lowen, vastaanottimet ovat hyviä. HF-225:ttä käytän edelleenkin mökkikuuntelussa. Odotukset olivatkin korkealla, kun Pauli kaivoi salkustaan Lowen tehdasvalmisteisen preselektorin. Ryhdyin innolla vertailemaan sitä omiin tee-se-itse-malleihini.

Lowen preselektori on erittäin laajakaistainen. Se kattaa periaatteessa aaltoalueen 100-30000 kHz. Etupaneeli on selkeä ja helppokäyttöinen. Ledinäyttö osoittaa valitun aaltoalueen. Lisäksi on tarjolla ”wideband”-asento, jota käytettäessä voi huoleti hyppiä bandilta toiselle nopeassa tahdissa.

Vain toisessa tee-se-itse-preselektoreistani on lyhytaaltokela, joten vertailin Lowea lähinnä tähän Dexteriksi nimeämääni versioon. Dexter on erittäin yksinkertainen peli, joka perustuu yhteen ainoaan dual-gate mosfettiin BF960. Kela on tehty emaloidusta kuparista violetille toroidille muutaman ulosoton kera. Dexterin viritysala on vain 550-8000 kHz. Ilokseni Dexter pysyi vertailussa mukavasti mukana lyhytaalloilla aina 120 metrille asti, mutta sitten seurasi järkytys.

Lowen preselektorin keskiaaltovahvistus on niin onneton, että on pakko puhua vaimennuksesta. Edes mw-kelan ohittaminen wideband-valinnalla ei auttanut asiaa mihinkään. Yksifettinen Dexter päihitti MW:llä Lowen noin sata-nolla, eikä tässä ole edes mitään kotiinpäin vetämistä. Preselektorin pitäisi periaatteessa olla antennietupiirin viritin varustettuna laajakaistavahvistimella. Lowe PR-150 ei nähtävästi tee keskiaalloilla kumpaakaan – ei viritä, eikä varsinkaan vahvista. Se oli keskiaalloilla yksinkertaisesti käyttökelvoton tekele. (Pauli: ”Ai, olet huomannut saman asian”.)

Laite oli monimutkaisesti koteloitu, eikä matkalla ollut kaikkia mahdollisia tarvikkeita mukana, joten yksilö jäi avaamatta ja mahdollinen valmistusvika tutkimatta. Tosin epäillä sopii, että tässäkin pätisi legendaarinen ohjelmoijan selitys ”se ei ole bugi, vaan ominaisuus!”

Olé!

”Tieto kertoo että Riossa on poutaa, mustikat on maassa, siellon routaa” (Rehupiikles: Sampa raikaa)

Alkajaisiksi Pauli tutki Sonyn virittimellä kaikki ruotsalaistaajuudet. European FM Handbookista löytyi samalla vakava puute: siinä ei ole minkäänlaista Ruotsin karttaa! Siispä Ladaan ja suunta kohti Jalasjärven kirjastoa, jossa otatimme 35 sentin hintaisen kopion Ruotsin maantiekartasta. Nytpä tiesimme missä suunnassa sijaitsee Örnsköldsvik.

Takaiskuksi on laskettava tapaus NRJ Hudiksvall. Ankaran esiinmanauksen jälkeen harvinaisuus nousi kuuluville, ja jopa idasi. Nauhalle tarttui kuitenkin vain Paulin innostunut hihkaisu ”Jes!”. Syykin selvisi. Nauhoitusjohto oli epähuomiossa kytketty kuulokeliitäntään. Raportteja syntyi kuitenkin sellainen liuta, ettei pienistä murehdittu.

rds.jpg (22594 bytes)

Muuten alkupäivät sujuivat varsin rauhallisesti bandia kuulostellessa, SW-intialaisia nauhoitellessa ja Sveriges Radion P4-lokaaleja kuuntelemalla. Kuuluipa siellä suomenkielisen Sisuradion alueohjelmakin, joka säätiedotuksen perusteella lähetettiin samanaikaisesti Norrbottenin, Västernorrlannin ja Västerbottenin alueella. Pauli irrotti muutaman tanakan brittisieppauksen, Desi Radio 1602 ja Kingstown Radio 1350. Lähes varmana tapauksena taltioitui nauhalle Sound Radio 1503, joka hipoisi jo FFF:ää.

Varsinainen riemunkiljahdus oli Radiolé, joka toi molemmille kauan kaivatun Ceutan kuuluviin. Tuona iltana molemmat sattuivat olemaan paikalla 1584:llä SER-asemia odottelemassa. SERit olivat kuitenkin yllättävästi jossakin kaukana alla, ja päällä soitti outo asema espanjalaista musiikkia ilman kuulutuksia. Epä-SER-mainen aikamerkin lähettäminen 2000 UTC enteili jotakin kiinnostavaa. Ja niinpä el locutor henkäisi puhtaasti tyhjälle taajuudelle lakonisen ilmoituksen ”Radiolé!”

Emme suinkaan innostuneet tästä turhia. Olésta tuli peditionin tunnussana ja lopulta kaikki muut vaihtoehdot (Jalasjärvi -> JAJÄ? Yli-Valli -> YLVA?) hylättyämme myöskin peditionin tunnus. Radiolén kuulumisen vaisusta vastaanotosta keskuudessamme kertonee sekin, että naapurin isäntä oli varovaisesti ihmetellyt, mistä kummasta oikein on kysymys, kun naapurissa huudellaan pimeässä keskellä yötä pihalla ”olé!”. Hulluja nuo hämäläiset.

Jarrea ja Luxemburgia

”Ei isäntä jää kiinni huoliin, hän kiipeää kiikkustuoliin, ja hartahasti nappaa päälle putkiradion.” (Rehupiikles: Iiskan tupairylli)

Tylsäksi olisi elämä käynyt SW-intialaisia kuuntelemalla, ellei paikalla olisi käynyt vieraita. Naapurin vanha isäntä toi pussillisen kurkkuja, ja otti hyllyn päältä esille Philipsin putkiradion mallia 1956. Sillä hän kertomansa mukaan oli aikoinaan kuunnellut Luxemburgiakin. Putket hehkuivat hyvin, mutta naruviritys oli katkennut vanhuuttaan, joten tällä kertaa jäi Luxemburg kuulumatta.

Paikallinen nuorison edustaja ei välittänyt Luxemburgista. Hän käväisi useaan kertaan paikalla tiedustelemassa, onko nyt aivan varma että Danmarks Radio 1062 kuuluu lauantai-iltana kun Jean-Michel Jarre aloittaa konserttispektaakkelinsa Aalborgissa. Vakuuttelimme, että ajatuskin Kalundborgin 1062:n kuulumattomuudesta olisi mahdottomuus. Niinpä niin. Päätimme edelleenkin olla vetämättä metriäkään lankaa etelään päin. Enteellisesti.

Rehupiiklesin Joose kuului saaneen töitä ala-asteen opettajana. Tutustuimme myös Rehupiiklesin laulusta tuttuun julkaisuun, Kunnallissanomaan. Jari silmäili myös viattomasti Ilkka-lehteä, ja sanoa paukautti lopulta toteamuksen ”vaikuttaa ihan kuin Keskustapuolueen lehdeltä”, mikä herätti yleisen naurunremakan. Lopulta Jarillekin selvisi, miksi.

Salama kirkkaalta taivaalta

”Mutta arvakkaas kaks kertaa että löysinkö mä sieltä nevalta takaisin kotio” Rehupiikles: Vaklauskeikka)

Lokista löytyy keskiviikon kohdalta merkintä ”ei vieläkään oikeita kelejä”. Sri-lanka ei tuntunut enää vetävän lainkaan, joten torstaina piti käydä rämeellä tarkistamassa tilanne. Hirviä ei ollut käynyt paikalla, koska lanka osoittautui aivan eheäksi. Sen sijaan rämeeltä palatessaan Jari oikaisi sillä seurauksella, että löysi itsensä pitkän vaelluksen jälkeen aivan vastakkaisesta suunnasta Argentiina-langan vierestä, mikä vaikutti huomattavalta saavutukselta sinänsä. Etenkin, kun mökille palattua huomasi tuoneensa tuliaisina 67 hirvikärpästä takin alla, paidan alla, sukissa, hiuksissa, ja hupussa.

kompassi.jpg (28663 bytes)

Sauna lämmitettiin kokeeksi. Koska kyseessä ei ollut survival-pedition, retkueemme päätti todella tehdä muutakin kuin lämmittää saunaa päivät pitkät. Siirryimme siis suorasukaiseen saunan modifiointiin. Kun kiukaasta saatiin modifioitua lauteiden alle ylisuuria mukamas-löylykiviä kuusi kappaletta, sen jälkeen lämpökin alkoi pihistä kivien välistä ilmoille.

Kun saunan virkistäminä asetuimme radioiden ääreen, alkoi vihdoin bandeilla rytistä. Ukkonen rytisi. Antennit tuntuivat sieppaavan kaikki maapallolla sillä hetkellä räiskyvät salamat, mikä teki kuuntelusta mahdotonta. Yöllä tähtien loisteessa Pauli vinkkasi Jarin ulos katsomaan Ilmiötä. Kirkkaalla tähtitaivaalla kaikkialla horisontissa leiskuivat salamat korkealla yläilmoissa, eikä yhtäkään ääntä kuulunut. Puolenyön jälkeen salamointi oli pään päällä, ja nyt kuului jo jyrinääkin, mutta edelleen hyvin harva salama iski maahan asti, tai maasta ylös. Antennit olivat tässä vaiheessa pellolla ja radiot kiinni. Mökki ja sen ympäristö erottuivat keskellä yötä kirkaassa valkoisessa salamavalossa vaivatta.

Perjantai 6.9

”Nyt kaffejjuonnin tairon saat opetella airon!” (Rehupiikles: Kaffejjuonnin tairot)

”…ole…” sanoi Pauli huomattuaan Jarin hereillä kaffenkeittopuuhissa.
”Pettävätkö korvani, vai oliko tuo hieman vaisuhko olé?”
”Kyllä se nyt on aika vaisu olé, kun aamullakaan ei kuulunut mitään”.
”Muista mitä sanoin. Joka peditionilla ne kaksi viimeistä päivää ovat pelkkää jatkuvaa eläimellistä kuuntelua”, Jari vastasi. Enteellisesti.

Perjantain kuuntelu alkoi perinteiseen tapaan intialaisilla 1300 UTC, ja loppui venezuelalaisilla 0400 UTC. Kuin Lapissa, paitsi että session aloitus- ja lopetusajat ovat siellä päinvastoin. Yön jäljiltä huomasimme kahvipaketista pohjan paistavan. Kummallista. Vastahan maanantaina paketti oli ollut täysi. Taisi käydä kelit kylässä.

15520:lla kuului ilmeisesti Bangladesh, joka lähetti puheohjelmaa kolme tuntia ilman yhtäkään asemakuulutusta, jonka olisi ymmärtänyt asemakuulutukseksi. Sen jälkeen taajuudella pidettiin tunnin verran kantoaaltoa, kunnes 1700 taajuudella kuului AWR ties mistä. Sawt-al-Rafidainin loppukuulutukset sentään irtosivat 1566:lta 2000 UTC. 2100 tarjottiin jälleen Oléta. 0040 alkoivat kuulua atlantintakaiset, niistä ensimmäisenä Harbour Light 1400:lla. Tätä säesti Fé y Alegría 1390:llä, kunnes X-band avautui äkisti 01:n jälkeen. 1620:llä kuului bailajytkettä, joka olisi sopinut Radio Tainon formaattiin, mutta kun ID:n aika koitti, kuulutus tulikin WDHP:ltä. 0111 Caribbean Beacon oli herännyt henkiin 1610:llä ja 1660 jatkoi Shake Rattle and Rollilla ilmeisesti Puerto Ricosta. Harbour Light lopetti 0246, ja 1350:lle jäi ääneen unid venezolano, joka lähetti sekin Instituto Radiofonica Fé y Alegrían ohjelmaa välittämättä oman indentiteettinsä tarkemmasta paljastamisesta. Aurinko oli jo noussut ja 1350 kuului edelleen täyttä päätä kunnes tarkalleen 0348 UTC signaalin alta nousi tasaisesti voimistuva rutina, mikä tiesi sitä että käytävä rapakon taakse oli katkeamassa sillä sekunnilla. Vielä 0400 tuli todettua, että Classic Goldin ketjuohjelma tekee brittiyökuuntelusta turhuuksien turhuutta, ja kuuntelijat kallistivat uupuneet korvansa pangolle.

Ei Jarrea, ei Luxemburgia

Tällä kertaa Jarin vuoro kutsua Pauli pihalle katsomaan Ilmiötä. Lauantaina koko kuuttoman kirkkaan taivaankannen peittivät revontulet. Enimmäkseen ne vaikuttivat kalpean värittömiltä, vain hyvin ohuelti ja ohimenevän silmänräpäyksen ajan joissakin helmoissa vilahti ruosteenpunaista hehkua.

”Mitäs tämä tietää. Onko tämä nyt kovin olé?”
”Minusta tuntuu, että tämä voisi olla hyvinkin olé, jos kiinnostaa Afrikka tai Välimeren seutu.”
”Otetaan tuosta langasta kiinni ja vedetään tuonne etelään niin pitkälle kunnes törmää ensimmäiseen puuhun” Pauli ehdotti.
Jari tuijotti pimeälle rämeelle ja päätti olla vetämättä metriäkään lankaa etelään päin. Enteellisesti.

Tarkoitus oli siis juuri lauantaina kuunnella Jean-Michel Jarren ainutkertainen konserttispektaakkeli Kalundborgin kautta. Todeta vain saattoi, että joko Jarre oli muuttanut radikaalisti tyyliään, tai sitten 1062:lla jylläsi Tsekin Country Radio. Valitsipa kosketinvirtuoosi juuri oikean päivän esitykselleen. Pitkän odottelun jälkeen saatiin lopulta kuuluviin kolme minuuttia Rendez-Vous’ta johon koko konsertti päättyikin.

Keskiaalloilla signaalit tulivat Romaniasta, Sveitsistä ja Saksasta. Kaikki asemat Pietarista itään ja Luxemburgista länteen loistivat kuulumattomuudellaan. Radio Neumarkt Targu Muresista jyräsi Clujn mennen tullen 1593:lla saksankielisellä ohjelmallaan. 2100 jälkeen alkoivat lyhytaallot vähitellen herätä henkiin. Häiriökohinan alta puski esiin ällistyttäviä afrosignaaleja, siis suunnasta, jonne emme lopulta koskaan rakentaneet antennia. Suurinpiirtein kaikki tuona hetkenä toiminnassa olleet SW-afrot saatiin kuulluksi, poislukien Itä- ja Keski-Afrikan asemat, jotka valitettavasti olivat jo ehtineet lopettaa. Kirkkaimpina helminä loistivat lokeissa 7125 R Guinea, 7210 ORTB Cotonou, 5025 ORTB Parakou joka teki parhaansa pudottaakseen radion pöydältä, sekä uudelleenaktivoitunut FRCN Lagos 3326, joka mainosti tehneensä parannuksia ja pyysi lyhytaaltokuuntelijoilta raportteja. FRCN Ibadanilla 6050:lla tiskijukka soitti DJ Manin teosta ”Saturday Night”, pisti kansallislaulun soimaan ja häipyi viettämään lauantai-iltaa. Vielä 2300 pitkään kuulumattomissa ollut R Liberia 5100 intoutui kuiskailemaan taajuudella. 2330 UTC tehdyssä 49 metrin bandscanissa totesimme, että koko aaltoalueella oli kuultavissa täsmälleen 10 asemaa, joista viiden signaali oli niin heikko, ettei edes kielestä saanut selvää. Kuuluvat asemat olivat tuona hetkenä 6200 Iran, 6085 MDR-Info, 6075 DW, 6005 DLR ja 5995 Mali.

 Sunnuntaiaamuna tuli todetuksi yhteisenä julkilausumana, että myrskykelit ovat hyvät kelit. Oikeasti huonot kelit ovat sellaiset tavanomaiset kelit, jolloin ei kuulu mitään erikoista. Kaikkea tätä ja siltä väliltä oli tarjolla yhden ainoan kuunteluviikon aikana.

”Tämän koetun perusteella, kuinka suhtaudut uuteen kuuntelureissuun lokakuussa?”
”Kysytkin vielä. Villit hevosetkaan eivät saa pidettyä minua poissa paikalta”, vastasin. Enteellisesti. Olé!


OLE1 - pedition Jalasjärven Yli-Vallin kylään 2.-8.9.2002.
Pauli Holm ja Jari Lehtinen. 2 x Yaesu FRG-100, 550m 60 grad,
400 m 100 grad, 700 m 260 grad, 700 m 240 grad.


EUROOPPA

630 3.9. 1029- NRK More og Romsdal, Vigra. OLE1
1053 7.9. -1900* R Iasi, Iasi. Yksin taajuudella. Revontulet veivät mennessään niin Mariyan kuin TalkSportin. OLE1
1062 3.9. 0220- Country R, Praha. OLE1
1314 3.9. 1403- NRK Östland, Kvitsöy. OLE1
1323 2.9. 1658- R Grad Petrov, St. Peterburg. OLE1
1593 7.9. 1812-1900* R Neumarkt, Targu Mures. Nautittavasti saksankielisellä ohjelmalla revontulien alkaessa paukkua, eikä Clujsta tietoakaan! Neumarktin lopetettua taajuudelle jäi vielä yksi unid romanialainen, mutta sieltä tuli vain VOA:aa romaniaksi. OLE1
5990 6.9. 2114- Scandinavian Weekend Radio, Virrat. OLE1
6170 7.9. 0827- Scandinavian Weekend Radio, Virrat. EDXC-ohjelmaa, erittäin mielenkiintoinen Radio Meteor -muisto-ohjelma. OLE1


PIRAATIT

3970 6.9. 2000- Laser Hot Hits. //6219, 7465, 9385! OLE1


BRITTEIN SAARET

1035 2.9. 0125- NorthSound 2, Aberdeen. OLE1
1107 4.9. 0158- Moray Firth R, Inverness. //Tay 1161. OLE1
1170 4.9. 0128- Magic 11-70, Stockton-on-Tees. //1152. OLE1
1350 3, 7.9. 0200- Kingstown R, Kingstown-upon-Hull. OLE1
1521 7.9. 0350- Classic Gold, Reigate. Classic Gold, tuo Maailman Turhin Asema, samaan aikaan samalla ohjelmalla 1521, 1530, 1557, ja alle 1500:n taajuuksia en edes viitsinyt vilkaista. Julistan Classic Goldin täten mitättömäksi. Classic Gold, olet Mitätön! OLE1
1602 6.9. 2312 Desi Radio, Southall. OLE1


IBERIA

954 7.9. 0000 Onda Cero, Madrid. OLE1
1080 6.9. 2155 SER R Coruña, La Coruña. OLE1
1539 3.9. 2259 SER R Manresa, Manresa. OLE1
1602 6.9. 2358- EI R Vitória, Vitória. OLE1


AFRIKKA

1386 3.9. 2205- R Rurale, Labé. Paikallisuutisia. OLE1
1584 6, 7.9. 2058- Radiolé, Ceuta. Tukevasti kasan päällimmäisenä. Kerrankin olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan! Olé! OLE1
3326 7.9. 2127- FRCN Lagos. Kas, vanha tuttu. Reaktivoitunut, koska pyysi raportteja! Huom, huom! OLE1
5025 7.9. 2107- ORTB Parakou. No voihan vietävä! Tämän tuhinaa on kytätty koko kesä ja kuultu vain 2 minuuttia kansallislaulua. Nyt myrskyn aikana tuli niin ettei meinannut radio pöydällä pysyä, ja vielä vieressä Burkina pisteli S9+30 desibeliä. OLE1
5100 7.9. 2305- Liberian Communications Network, Monrovia. Tämä lakkasi kuulumasta BBC:llä Cavershamissa kevättalvella. No tuossahan sekin tuli. Studion mikrofonin vahvistus on luokkaa miinus sata, koska uutisista ei tahtonut kuulua mitään. Sen sijaan musiikkitehosteet ja nauhoitettu ohjelma kuuluivat oikein hyvin. OLE1
6050 7.9. -2147* FRCN Ibadan. Vähemmän röpisevä audio kuin Lagosilla, mutta ei silti kehumista. DJ ilakoi "Yay yay yay, it's Saturday night", ja meni sitten saman tien varmaan illanviettoon, koska heti perään lopetettiin lähetys siihen. OLE1
6940 2.9. 1820- R Fana, Addis Ababa. OLE1
7125 7.9. 2232- R Guinea, Conakry. SW-afrot tulivat loistavasti revontulien valossa, mutta MW:llä ei kumminkaan kuulunut mitään. Ei edes Rurale, joka oli kuulunut kyllä kolmisen yötä aikaisemmin. Sen sijaan tuli toinenkin asema Guineasta. OLE1
7210 7.9. -2259* ORTB Cotonou. Milloinkahan tämäkään on viimeksi ylipäätään kuulunut? OLE1


AASIA

747 4.9. 2035- ORTAS Sarakeb. //783. OLE1
783 4.9. 2035- ORTAS Tartus. //747. OLE1
1080 4.9. -2130* IRIB Abadan. Imaami esitelmöi eläväisesti //6200. OLE1
1314 5.9. 1823- UAE R, Dabiya. Releoi BBC WS:ää. OLE1
1377 1.9. 1700 CNR-1. //981,1593. OLE1
1395 4.9. 2200- R Ekho Moskvy, Krasnojarsk. OLE1
1395 3.9. 2155- TENT. Wor Sor Kor Ror Por Klang, Chiang Rai. Sathaanii Witthayu 914 olisi ainoa järkevä vaihtoehto, mutta ei idin ujettakaan. OLE1
1476 4.9. 2220- R Thailand, Lamphun. OLE1
1566 1.9. 1630- HLAZ FEBC, Cheju-do. Aloitti venäjänkielisen. OLE1
1566 5, 6.9. -2001* Twin Rivers R, Kuwait. Sawt al Rafidain. OLE1
4753 4, 5.9. -1631/1600* RRI Makassar. OLE1
4775 4.9. -1700* AIR Imphal. Tämä, kuten kaikki muutkin lokatut AIRit, antavat paikalliskuulutuksen varmimmin lopetuksen yhteydessä. Lopetusaika vain voi olla mitä tahansa välillä 1600-1740. OLE1
4800 5.9. -1744* AIR Hyderabad. OLE1
4920 4.9. -1735* AIR Chennai. OLE1
4940 5.9. -1700* AIR Guhawati. OLE1
5005 3, 4.9. 1500- R Nepal, Khumaltar. OLE1
5040 1.9. -1742* AIR Jeypore. OLE1
7295 3.9. 1400- RTM Kajang. OLE1
9770 3.9. 1446- SLBC Ekala. Tässä on käytössä Radio SEAC:n vuoden 1949 mallinen Marconi, josta saadaan vielä ulos 80 kW. Kuului heikosti 15425:llä, jossa höyryää entinen VOA Colombon käyttämä Collinsin tx, joka vielä puskee ulos 28 kW. OLE1


OSEANIA

15476 3, 5.9. -2058* LRA36 R Nacional Argancel San Gabriel, Base Esperanza. OLE1


KESKI-AMERIKKA

1400 4, 7.9. -0247* Harbour Light of the Windwards, Carriacou. Mm. Prophecy Today -ohjelmaa, jossa etusivun uutiset kohtaavat Raamatun sanan. OLE1
1620 7.9. 0134 WDHP Frederiksted, St.Croix. Tuntikaupalla kuului bailajytkettä, jota uskottelin Radio Tainoksi, ja sitten idaakin tämä. Höh. OLE1


ETELÄ-AMERIKKA

1380 5.9. 0206- CB138 R Corporación, Santiago. OLE1
1390 6.9. 0105- YVZA R Fé y Alegría, Caracas. Lisänä rokassa kaksi muutakin asemaa, joista ainakin toinen on myös venezolano, mutta voiko olla totta, että samalla taajuudella kaksi asemaa lähettäisi erilaista Fé y Alegrían ohjelmaa? OLE1
6020 6.9. 2309- ZYE851 R Gaúcha, Porto Alegre, RS. OLE1
6035 5.9. 0224- HJOY La Voz del Guaviare, San José del Guaviare. OLE1
15820 5, 6.9. 2000- LRL202 R Diez, Buenos Aires. Hehkutti Argentiinan voittoa USA:n Nightmare Teamista. Kuulosti siltä että Diez releoisi Mitren uutisia. OLE1