Thursday, 22 September, 2016

TV K-16

Yle Teema aiotaan sulauttaa FST:hen. Nyt on pakko julkaista tämä sarjakuvallinen piruilu, ennen kuin on liian myöhäistä. Strippi avautuu klikkaamalla.

k-16_thumb.jpg

Tuesday, 20 September, 2016

Obaman ukulele

ukulele.jpg
Kuvan ukulele ei liity tapaukseen

Leijonan luolan Mark Cuban tarjoaa Trumpille 10 miljoonaa dollaria, jos Trump suostuu nelituntiseen tv-haastatteluun, jossa tämä joutuu kertomaan ilman avustajia ja teleprompteria, millaista politiikkaa hän aikoo todella toteuttaa.

Kommentaattorit ovat luonnehtineet suunniteltua mediaspektaakkelia sanoilla ”neljä tuntia Amerikan kahden huomionkipeimmän kusipään seurassa.”

Mistä pääsemmekin presidentti Barack Obaman kuuluisaan syntymätodistukseen. Viime viikolla Trumpin kampanja myönsi, että Obaman syntymätodistus on aito. Vuosikaudet asiaa esillä pitäneen Trumpin itsensä suusta tätä ei ole vielä kuultu.

Asialla on ollut merkitystä, koska lain mukaan USA:n presidentin tulee olla vähintään 35-vuotias ja syntyperäinen USA:n kansalainen. Kongressin asiantuntijat ovat samaa mieltä, että nykyisessä maailmassa syntyperäisyyden vaatimus alkaa olla aika turha. Alun perin tuo pykälä kirjattiin siltä varalta, että sortovalta Britannian ketku prinssi yrittäisi hankkiutua siirtokuntien asukkaiden suosioon ja pyrkisi liittämään siirtokunnat takaisin emämaahan sillä minuutilla kun hänet valitaan presidentiksi. Ilmeisesti Amerikan perustajaisät eivät tunteneet aivan täyttä luottamusta amerikkalaisiin.

Obaman syntyperä tuli puheenaiheeksi ensimmäisen kerran vuonna 2004, kun illinoislainen wannabe-poliitikko Andy Martin, joka on hakenut julkiseen virkaan 18 kertaa, levitti tietoa, että Obama on kasvatettu muslimiksi ja on edelleen muslimi, mutta salaa asian, ja mistä muuten tiedämme että kenialaisen isän poika, jonka nimi on Hussein, on edes syntynyt Yhdysvalloissa, häh.

Andy Martin pyrki vuonna 1986 senaattiin kampanjaorganisaatiolla, jonka nimi kuului ”Anthony R. Martin-Trigonan vaalikampanja juutalaisvallan tuhoamiseksi Yhdysvalloissa”. Presidentti George W. Bushia hän syytti siitä, että tämä oli hurjassa nuoruudessaan käyttänyt kokaiinia (mikä voi olla tottakin, mutta ehkäpä Bill Clintonin tavoin hän ei kuitenkaan hengittänyt sisään). Martin on levitellyt ympärilleen tuhansia rikosilmoituksia, missä on sattunut kulkemaankin, ja vuonna 2008 hän esitti että Barack Obaman todellinen isä on havaijilainen Frank Marshall Davis, lehtimies ja aktivisti, jota 1950-luvulla syytettiin kommunistiksi.

Tämä kaikki on kiehtovan värikästä, ja Valkoinen Talo julkaisi lopulta Barack Obaman havaijilaisen syntymätodistuksen verkkosivullaan lopettaakseen typeryydet.

Valkoinen Talo erehtyi. Siitä ne vasta alkoivat.

obama1.jpg

Kieltämättä. Jos en tietäisi asiasta muuten mitään, ja minulle näytettäisiin virallinen havaijilainen asiakirja, jonka on allekirjoittanut U.K.L.Lee (ukulele), niin kyllä minäkin kysyisin, mitä helvetin pelleilyä tämä on. Väärentäkää paremmin.

obama2.jpg

Syntymätodistuksen juokseva leimanumero ei näytä oikein autenttiselta.

obama3.jpg

Toisessa leimassa näyttää olevan ladontavirhe. Siinä näyttäisi lukevan ”txe” eikä ”the”. Jos paperi on autenttinen, niin virheen pitäisi toistua joka ikisessä syntymätodistuksessa. Näin ei kuitenkaan ole.

Tämän nähtyäni en ihmettele ollenkaan, että asiasta on herännyt kysymyksiä. Kiusallisia kysymyksiä on helppo esittää, etenkin politiikassa. Kun Lyndon Johnson vuonna 1948 Teksasissa varasti vaalit, hän löi reippaasti vyön alle ja käski levittämään väitettä, että hänen kilpailijansa tuntee eläimellistä intohimoa sikoihin. ”Mutta Lyndon”, kauhistui Johnsonin kampanja-avustaja. ”Eihän tuo voi olla totta.” ”Ei tietenkään”, vastasi Johnson, ”mutta pankaa se paskiainen kiistämään se!” Aina toimiva taktiikka.

Selitys on, kuten useimmiten asian laita, yksinkertainen ja tylsä. Verrataan nyt Valkoisen Talon värillistä pdf:ää mustavalkoiseen versioon. Se näyttää yhtäkkiä täysin selvältä. Värillinen tausta Valkoisen Talon pdf:ssä on idioottimainen, eikä ollenkaan auta heidän asiaansa.

obama4.jpg

Jos pdf on tehty valokopiosta, joka on otettu kirjaksi sidotuista dokumenteista, mihin vasemman reunan kaartuminen ja varjostus viittaa, niin kaikki omituisuudet voidaan selittää huonolaatuisella valokopiolla ja vielä huonolaatuisemmalla pdf:llä.

obama5.jpg

Sarjanumeron viimeinen ykkönen ei ole ainoa suttuinen kohta pdf:ssä. Myös Obaman äidin sukunimi alkaa suttuisella S:llä. Jos kaikki suttuiset kohdat olisivat väärennöksiä, mitä syytä olisi väärentää Obaman äidin nimi? Mikä se olisi voinut alun perin olla? Wtanley? Ztanley? Xtanley? Entä isän syntymämaa, Genya?

obama6.jpg

Kun paperi aikojen saatossa kellastuu, sitä on vaikea skannata selvästi. Yksinkertaisin keino korjata asia on lisätä kontrastia, jolloin menetetään kuvan hienoimmat detaljit. Leiman TXE on itse asiassa tosiaankin epätasaisesti leimautunut THE, mikä on todistettavissa heti sillä, että X ei missään vaiheessa ulotu H-kirjaimen poikkiviivan ulkopuolelle. Jos siinä olisi ladontavirhe, se olisi pikemminkin M kuin X.

H:n ympäristö on tummempi kuin muu teksti, mikä viittaa siihen, että leiman keskellä paperi on ollut lähempänä ja H:n kohdalla leima menee suorastaan rikki. Tämä tapahtuu helposti, kun paperin alla on pieni murunen tai hiekanjyvä. Valitettavasti leimaajalle ei pälkähtänyt päähänkään, että hän leimailee tulevan USA:n presidentin syntymätodistusta, ja että hänen pitäisi tehdä huolellisinta mahdollista työtä.

Tässä asiassa Valkoinen Talo tosiaan saa mennä itseensä. Sen sijaan, että he olisivat julkaisseet tarkan vähintään väripainatuksen vaatiman 350 dpi-skannauksen, he ruokkivat kaksin käsin itse epäluuloja surkealla toteutuksellaan. Ehkä he ajattelivat, että niille, jotka eivät halua uskoa, ei mikään kuitenkaan riitä. Ehkä he ajattelivat, että tällaiseen julkisuuteen alentuminen on ennenkuulumatonta ja loukkaus presidentin arvovaltaa kohtaan. Sori, en aisti minkäänlaista arvovaltaa missään poliitikossa. Mitä tapahtui sille ajatukselle, että virkaan valittu on palvelija?

Jäljellä on vielä ratkiriemukas ukulele, joka sai loogisen selityksensä siitä, että syntymätodistuksia vahvisti vuosikymmenet Havaijin terveysministeriön edustaja Verna K.L.Lee.

Tarinassa ei ole muuta opetusta kuin kriisiviestinnän ikivanha neuvo: kaikki asiaankuuluva julki heti perinpohjaisesti, ja skannauksia voisi mieluummin tehdä jollakin muulla kuin perunalla.

Todellinen kysymys kuuluisi luultavasti niin päin, että olisiko tällainen sinnikäs epäluulo syntynyt, jos kyseinen epäamerikkalainen USA:n presidentti ei olisi sattunut olemaan demokraattien edustaja, ja vieläpä herra paratkoon musta.

Honolulu baby, where’d you get those eyes
And that dark complexion, I just idolize
Honolulu baby, where’d you get that style
And the pretty red lips, and that sunny smile

Saturday, 3 September, 2016

Isoveli-palkinto Jukka Kemppiselle

stalin.jpg

Effi ry
Lahdessa 13.8.2016.

Arkailen ehdotustani. Esitän sen silti.

Isoveli-palkinnon saaja voisi olla hovioikeudenneuvos, tekijänoikeusasiantuntija, runoilija, kääntäjä, kirjailija, professori Jukka Kemppinen.

Haluan kiinnittää huomiota hänen toimintaansa, koska se osoittaa julman selvästi, kuinka lukuisista Effin vastustamista asioista on tullut hyvin nopeasti, muutamassa vuodessa, normaalia tässä maassa ja maailmassa.

Kemppinen on näkyvä ja luettu kirjoittaja, Helsingin Sanomien Suomen parhaan blogin palkinnon voittaja, ja ansaitusti. Hän on lukuisia kertoja sanonut julki, että hänen tarkoituksensa on vaikuttaa. Hän kutsuu itseään kirjoittajana leikillisesti kansakoulunopettajaksi. On epäselvää, onko luonnehdinta tarkoitettu vitsiksi.

Jukka Kemppinen teki 21.8.2015 keskusrikospoliisille rikosilmoituksen bloginsa kommenteista, jotka hänen mukaansa saattavat täyttää ”rikoslain 11 luvun 10 §:n tunnusmerkistön kiihottamisena kansanryhmää vastaan tai muun tuossa luvussa rangaistavaksi säädetyn teon”. Hän julkaisi rikosilmoituksen tekstin blogissaan.

Kemppisen aggressiiviset vastaukset kommentoijille ennen rikosilmoitusta ja joissakin tapauksissa sen jälkeen saavat minut ajattelemaan, että hänen harkintansa tässä kysymyksessä oli hyvin huonoa, mutta täysin lain sallimaa.

Kemppinen valotti toimintaansa lehdistölle korostamalla että hän on lakimies, ja lausui haastattelussa varsin epävakuuttavalla tavalla, että ”tarvitaan ennakkopäätöksiä, prejudikaatteja”, ja että jos ilmianto ei johda toimenpiteisiin, niin ”minkäs teet”.

Maksimirangaistus kansanryhmää vastaan kiihottamisesta on 2 vuotta vankeutta. Tämä ei todellakaan kuulosta siltä, että kyseessä olisi testi tai kepeä ajatusleikki, kuten Kemppinen antaa ymmärtää.

Toisin sanoen: Hetkellä, jolloin kiivaammin kuin koskaan käydään keskustelua siitä, mitä voi sanoa ja kirjoittaa julkisesti ja minne, Helsingin Sanomien jakaman Suomen parhaan blogin palkinnon voittanut julkisuudessa näkyvä ja paljon luettu lakimies tekee tietoisesti itsestään esimerkin, jonka merkitystä ja vaikutusta ei sovi aliarvioida.

Eräällä tavalla Kemppisen toiminta on ollut hyödyllistä. Hän on osoittanut, millainen laki Suomessa vallitsee. Jos otamme lain vakavasti, niin meidän tulisi menetellä Kemppisen tavoin. Jos pidämme Kemppisen toimintaa pöyristyttävänä, niin siinä tapauksessa voi alkaa keskustella lain muutostarpeesta.

Suomen Laki on järisyttävän yksipuolinen. Ei ole olemassa pykälää, jonka nojalla voitaisiin tehdä rikosilmoitus Suomen perustuslain 16. pykälän vastaisesta toiminnasta. Lakiin ei ole kirjattu myöskään sanktioita sananvapauden rajoittamisesta, joten jos vaikka jollakin ihmeen kaupalla jokin oikeusistuin paheksuisi tällaista toimintaa, niin siitä ei voida langettaa rangaistusta. Sen sijaan herjauksesta, uskonrauhan rikkomisesta ja vihaan yllyttämisestä, tekijänoikeuden loukkaamisesta puhumattakaan, on olemassa tunnetut rangaistukset, jotka voivat olla rahallisesti tuntuvia.

Oikeusoppineet sanovat, että Suomessa ei ole olemassa ennakkosensuuria. Siitä huolimatta esim. Pirate Bayn oma blogi, joka sisältää 100-prosenttisesti itse luotua aineistoa, on blokattu Suomessa, koska koko sivusto on blokattu.

Poliittiset järjestöt ovat käynnistäneet kampanjan, jonka tarkoitus on sulkea pahamaineinen verkkojulkaisu MV-lehti. Oli mitä mieltä tahansa MV-lehdestä tiedotusvälineenä, niin tällainen kampanja, jossa suomalaiset poliittiset toimijat haluavat lakkauttaa viestintävälineen, on Paasikiven jälkeisen Suomen oloissa aivan ennenkuulumaton.

Vaikka perustuslaki kuinka sanoisi, että valtakunnassa vallitsee vapaus lähettää ja vastaanottaa viestejä, niin viime vuosina nähty syytesuma sekä innokkuus internetin blokkaamiseen ja ilmiantoihin saa ajattelemaan, että lain ja oikeuden järjestelmässä ei ole perustuslain ulkopuolella pykäliä, jotka puhuisivat viestinnän ja informaation kuluttajien eli kansalaisten puolesta, kansalaisen eduksi. Kiihtyvällä tahdilla ja yhä suuremmalla innolla keksitään perustuslain oikeuksiin poikkeuksia, jotka mitätöivät kansalaisoikeudet. Se, että informaatio- ja teknologiaoikeuden professori Kemppinen omalla arvovallallaan on tällaisessa riemumielin mukana, on varoitussireenin huuto, joka kaikkien olisi syytä kuulla.

Kaiken huipuksi yhteiskunnallinen ilmapiiri on mennyt sellaiseksi, että jos joku tänä päivänä lähettäisi tv:ssä Lex Nokia-mainoksen, jossa poliitikot ja virkamiehet pyyhkivät takapuolensa perustuslailla, niin viestiä pidettäisiin perussuomalais-fasistis-rasistisena, koska oikeat ja hyvät, sivistyneet ja oppineet ihmiset tänä päivänä Suomessa kannattavat perustuslain murentamista, kansalaisoikeuksien rajoittamista, ja internetin siivoamista kaikesta sellaisesta, josta he eivät vain nyt satu juuri tänään tykkäämään.

Jos pyydätte minua perustelemaan ehdotukseni yhdellä lauseella, niin se lause kuuluu: Totalitarismia on vastustettava.

Voidaan väittää perustellusti, että professori Kemppinen ei ole näin tärkeä. Hän on yksityishenkilö, joka ei toimi päättävässä virassa. Jos valinta tältä osin tuntuu väärältä, niin haluaisin pohtia hetken, mikä ja kuka on Isoveli.

Isoveljenä oleminen ei ole hirmuhallitsijan yksinoikeus. Isoveli ei ole suinkaan välttämättä korkealla paikalla ja tärkeässä virassa näkyvä ja kuuluva vaikuttaja. Isoveli voi missä hyvänsä tilanteessa olla kuka tahansa meistä. Minunkin sisälläni on Isoveli. Tämän tunnustaminen vaatii nöyryyttä, ajattelun tasoa, jota laki ei kykene huomioimaan, vielä vähemmän kirjaamaan. Jos pidetään Isoveljenä vain ja ainoastaan niitä, joilla on musta virka-auto, niin ongelman syvyys on silloin jäänyt ymmärtämättä.

En usko, että tällaisten anti-palkintojen tarkoitus olisi ensi sijassa häpäiseminen tai ristiinnaulitseminen, maailman suurimpien pahisten nimeäminen ja osoitteleminen sormella. Niiden tarkoitus on herättää keskustelua epäkohdista. Palkitsemalla Kemppinen saadaan aikaan keskustelua. On olemassa varteenotettava mahdollisuus, että Jukka Kemppinen saapuisi henkilökohtaisesti paikalle, ottaisi palkinnon vastaan, ja käyttäisi puheenvuoron.

Minusta siinä ei ole mitään pelättävää.

Kunnioittavasti
Jari Lehtinen

Effi ry ilmoitti 2.9.2016 valinneensa isoveli-palkinnon saajiksi ministeri Petteri Orpon, S-kaupparyhmän ja markkinaoikeuden. Onnittelemme.