Tuesday, 20 September, 2016

Obaman ukulele

ukulele.jpg
Kuvan ukulele ei liity tapaukseen

Leijonan luolan Mark Cuban tarjoaa Trumpille 10 miljoonaa dollaria, jos Trump suostuu nelituntiseen tv-haastatteluun, jossa tämä joutuu kertomaan ilman avustajia ja teleprompteria, millaista politiikkaa hän aikoo todella toteuttaa.

Kommentaattorit ovat luonnehtineet suunniteltua mediaspektaakkelia sanoilla ”neljä tuntia Amerikan kahden huomionkipeimmän kusipään seurassa.”

Mistä pääsemmekin presidentti Barack Obaman kuuluisaan syntymätodistukseen. Viime viikolla Trumpin kampanja myönsi, että Obaman syntymätodistus on aito. Vuosikaudet asiaa esillä pitäneen Trumpin itsensä suusta tätä ei ole vielä kuultu.

Asialla on ollut merkitystä, koska lain mukaan USA:n presidentin tulee olla vähintään 35-vuotias ja syntyperäinen USA:n kansalainen. Kongressin asiantuntijat ovat samaa mieltä, että nykyisessä maailmassa syntyperäisyyden vaatimus alkaa olla aika turha. Alun perin tuo pykälä kirjattiin siltä varalta, että sortovalta Britannian ketku prinssi yrittäisi hankkiutua siirtokuntien asukkaiden suosioon ja pyrkisi liittämään siirtokunnat takaisin emämaahan sillä minuutilla kun hänet valitaan presidentiksi. Ilmeisesti Amerikan perustajaisät eivät tunteneet aivan täyttä luottamusta amerikkalaisiin.

Obaman syntyperä tuli puheenaiheeksi ensimmäisen kerran vuonna 2004, kun illinoislainen wannabe-poliitikko Andy Martin, joka on hakenut julkiseen virkaan 18 kertaa, levitti tietoa, että Obama on kasvatettu muslimiksi ja on edelleen muslimi, mutta salaa asian, ja mistä muuten tiedämme että kenialaisen isän poika, jonka nimi on Hussein, on edes syntynyt Yhdysvalloissa, häh.

Andy Martin pyrki vuonna 1986 senaattiin kampanjaorganisaatiolla, jonka nimi kuului ”Anthony R. Martin-Trigonan vaalikampanja juutalaisvallan tuhoamiseksi Yhdysvalloissa”. Presidentti George W. Bushia hän syytti siitä, että tämä oli hurjassa nuoruudessaan käyttänyt kokaiinia (mikä voi olla tottakin, mutta ehkäpä Bill Clintonin tavoin hän ei kuitenkaan hengittänyt sisään). Martin on levitellyt ympärilleen tuhansia rikosilmoituksia, missä on sattunut kulkemaankin, ja vuonna 2008 hän esitti että Barack Obaman todellinen isä on havaijilainen Frank Marshall Davis, lehtimies ja aktivisti, jota 1950-luvulla syytettiin kommunistiksi.

Tämä kaikki on kiehtovan värikästä, ja Valkoinen Talo julkaisi lopulta Barack Obaman havaijilaisen syntymätodistuksen verkkosivullaan lopettaakseen typeryydet.

Valkoinen Talo erehtyi. Siitä ne vasta alkoivat.

obama1.jpg

Kieltämättä. Jos en tietäisi asiasta muuten mitään, ja minulle näytettäisiin virallinen havaijilainen asiakirja, jonka on allekirjoittanut U.K.L.Lee (ukulele), niin kyllä minäkin kysyisin, mitä helvetin pelleilyä tämä on. Väärentäkää paremmin.

obama2.jpg

Syntymätodistuksen juokseva leimanumero ei näytä oikein autenttiselta.

obama3.jpg

Toisessa leimassa näyttää olevan ladontavirhe. Siinä näyttäisi lukevan ”txe” eikä ”the”. Jos paperi on autenttinen, niin virheen pitäisi toistua joka ikisessä syntymätodistuksessa. Näin ei kuitenkaan ole.

Tämän nähtyäni en ihmettele ollenkaan, että asiasta on herännyt kysymyksiä. Kiusallisia kysymyksiä on helppo esittää, etenkin politiikassa. Kun Lyndon Johnson vuonna 1948 Teksasissa varasti vaalit, hän löi reippaasti vyön alle ja käski levittämään väitettä, että hänen kilpailijansa tuntee eläimellistä intohimoa sikoihin. ”Mutta Lyndon”, kauhistui Johnsonin kampanja-avustaja. ”Eihän tuo voi olla totta.” ”Ei tietenkään”, vastasi Johnson, ”mutta pankaa se paskiainen kiistämään se!” Aina toimiva taktiikka.

Selitys on, kuten useimmiten asian laita, yksinkertainen ja tylsä. Verrataan nyt Valkoisen Talon värillistä pdf:ää mustavalkoiseen versioon. Se näyttää yhtäkkiä täysin selvältä. Värillinen tausta Valkoisen Talon pdf:ssä on idioottimainen, eikä ollenkaan auta heidän asiaansa.

obama4.jpg

Jos pdf on tehty valokopiosta, joka on otettu kirjaksi sidotuista dokumenteista, mihin vasemman reunan kaartuminen ja varjostus viittaa, niin kaikki omituisuudet voidaan selittää huonolaatuisella valokopiolla ja vielä huonolaatuisemmalla pdf:llä.

obama5.jpg

Sarjanumeron viimeinen ykkönen ei ole ainoa suttuinen kohta pdf:ssä. Myös Obaman äidin sukunimi alkaa suttuisella S:llä. Jos kaikki suttuiset kohdat olisivat väärennöksiä, mitä syytä olisi väärentää Obaman äidin nimi? Mikä se olisi voinut alun perin olla? Wtanley? Ztanley? Xtanley? Entä isän syntymämaa, Genya?

obama6.jpg

Kun paperi aikojen saatossa kellastuu, sitä on vaikea skannata selvästi. Yksinkertaisin keino korjata asia on lisätä kontrastia, jolloin menetetään kuvan hienoimmat detaljit. Leiman TXE on itse asiassa tosiaankin epätasaisesti leimautunut THE, mikä on todistettavissa heti sillä, että X ei missään vaiheessa ulotu H-kirjaimen poikkiviivan ulkopuolelle. Jos siinä olisi ladontavirhe, se olisi pikemminkin M kuin X.

H:n ympäristö on tummempi kuin muu teksti, mikä viittaa siihen, että leiman keskellä paperi on ollut lähempänä ja H:n kohdalla leima menee suorastaan rikki. Tämä tapahtuu helposti, kun paperin alla on pieni murunen tai hiekanjyvä. Valitettavasti leimaajalle ei pälkähtänyt päähänkään, että hän leimailee tulevan USA:n presidentin syntymätodistusta, ja että hänen pitäisi tehdä huolellisinta mahdollista työtä.

Tässä asiassa Valkoinen Talo tosiaan saa mennä itseensä. Sen sijaan, että he olisivat julkaisseet tarkan vähintään väripainatuksen vaatiman 350 dpi-skannauksen, he ruokkivat kaksin käsin itse epäluuloja surkealla toteutuksellaan. Ehkä he ajattelivat, että niille, jotka eivät halua uskoa, ei mikään kuitenkaan riitä. Ehkä he ajattelivat, että tällaiseen julkisuuteen alentuminen on ennenkuulumatonta ja loukkaus presidentin arvovaltaa kohtaan. Sori, en aisti minkäänlaista arvovaltaa missään poliitikossa. Mitä tapahtui sille ajatukselle, että virkaan valittu on palvelija?

Jäljellä on vielä ratkiriemukas ukulele, joka sai loogisen selityksensä siitä, että syntymätodistuksia vahvisti vuosikymmenet Havaijin terveysministeriön edustaja Verna K.L.Lee.

Tarinassa ei ole muuta opetusta kuin kriisiviestinnän ikivanha neuvo: kaikki asiaankuuluva julki heti perinpohjaisesti, ja skannauksia voisi mieluummin tehdä jollakin muulla kuin perunalla.

Todellinen kysymys kuuluisi luultavasti niin päin, että olisiko tällainen sinnikäs epäluulo syntynyt, jos kyseinen epäamerikkalainen USA:n presidentti ei olisi sattunut olemaan demokraattien edustaja, ja vieläpä herra paratkoon musta.

Honolulu baby, where’d you get those eyes
And that dark complexion, I just idolize
Honolulu baby, where’d you get that style
And the pretty red lips, and that sunny smile

 1. Tom Kärnä

  Tuesday, September 20, 2016 - 15:56:59

  Tämän mukaan Trump on itse tviitin kautta myöntänyt, että Obama on syntynyt Yhdysvalloissa:

  http://yle.fi/uutiset/tausta_jokohan_olisi_varmistunut_etta_obama_syntyi_yhdysvalloissa/9174428

 2. Tom Kärnä

  Tuesday, September 20, 2016 - 15:57:47

  Ei kun kyseessä oli tviiitin kaltainen puhe. :)

 3. Tekno-Kekko

  Tuesday, September 20, 2016 - 17:39:53

  Jos Trump saisi valita, hän puhuisi kaiken twiiteissä. Keskittymiskyky herpaantuu, jos merkkejä on enemmän kuin 140.

 4. Tom Kärnä

  Tuesday, September 20, 2016 - 22:52:23

  Joka tapauksessa tviittien pituiset viestit menevät äänestäjiin riippumatta näiden koulutustasosta.

Add comment

Fill out the form below to add your own comments