Saturday, 3 September, 2016

Isoveli-palkinto Jukka Kemppiselle

stalin.jpg

Effi ry
Lahdessa 13.8.2016.

Arkailen ehdotustani. Esitän sen silti.

Isoveli-palkinnon saaja voisi olla hovioikeudenneuvos, tekijänoikeusasiantuntija, runoilija, kääntäjä, kirjailija, professori Jukka Kemppinen.

Haluan kiinnittää huomiota hänen toimintaansa, koska se osoittaa julman selvästi, kuinka lukuisista Effin vastustamista asioista on tullut hyvin nopeasti, muutamassa vuodessa, normaalia tässä maassa ja maailmassa.

Kemppinen on näkyvä ja luettu kirjoittaja, Helsingin Sanomien Suomen parhaan blogin palkinnon voittaja, ja ansaitusti. Hän on lukuisia kertoja sanonut julki, että hänen tarkoituksensa on vaikuttaa. Hän kutsuu itseään kirjoittajana leikillisesti kansakoulunopettajaksi. On epäselvää, onko luonnehdinta tarkoitettu vitsiksi.

Jukka Kemppinen teki 21.8.2015 keskusrikospoliisille rikosilmoituksen bloginsa kommenteista, jotka hänen mukaansa saattavat täyttää ”rikoslain 11 luvun 10 §:n tunnusmerkistön kiihottamisena kansanryhmää vastaan tai muun tuossa luvussa rangaistavaksi säädetyn teon”. Hän julkaisi rikosilmoituksen tekstin blogissaan.

Kemppisen aggressiiviset vastaukset kommentoijille ennen rikosilmoitusta ja joissakin tapauksissa sen jälkeen saavat minut ajattelemaan, että hänen harkintansa tässä kysymyksessä oli hyvin huonoa, mutta täysin lain sallimaa.

Kemppinen valotti toimintaansa lehdistölle korostamalla että hän on lakimies, ja lausui haastattelussa varsin epävakuuttavalla tavalla, että ”tarvitaan ennakkopäätöksiä, prejudikaatteja”, ja että jos ilmianto ei johda toimenpiteisiin, niin ”minkäs teet”.

Maksimirangaistus kansanryhmää vastaan kiihottamisesta on 2 vuotta vankeutta. Tämä ei todellakaan kuulosta siltä, että kyseessä olisi testi tai kepeä ajatusleikki, kuten Kemppinen antaa ymmärtää.

Toisin sanoen: Hetkellä, jolloin kiivaammin kuin koskaan käydään keskustelua siitä, mitä voi sanoa ja kirjoittaa julkisesti ja minne, Helsingin Sanomien jakaman Suomen parhaan blogin palkinnon voittanut julkisuudessa näkyvä ja paljon luettu lakimies tekee tietoisesti itsestään esimerkin, jonka merkitystä ja vaikutusta ei sovi aliarvioida.

Eräällä tavalla Kemppisen toiminta on ollut hyödyllistä. Hän on osoittanut, millainen laki Suomessa vallitsee. Jos otamme lain vakavasti, niin meidän tulisi menetellä Kemppisen tavoin. Jos pidämme Kemppisen toimintaa pöyristyttävänä, niin siinä tapauksessa voi alkaa keskustella lain muutostarpeesta.

Suomen Laki on järisyttävän yksipuolinen. Ei ole olemassa pykälää, jonka nojalla voitaisiin tehdä rikosilmoitus Suomen perustuslain 16. pykälän vastaisesta toiminnasta. Lakiin ei ole kirjattu myöskään sanktioita sananvapauden rajoittamisesta, joten jos vaikka jollakin ihmeen kaupalla jokin oikeusistuin paheksuisi tällaista toimintaa, niin siitä ei voida langettaa rangaistusta. Sen sijaan herjauksesta, uskonrauhan rikkomisesta ja vihaan yllyttämisestä, tekijänoikeuden loukkaamisesta puhumattakaan, on olemassa tunnetut rangaistukset, jotka voivat olla rahallisesti tuntuvia.

Oikeusoppineet sanovat, että Suomessa ei ole olemassa ennakkosensuuria. Siitä huolimatta esim. Pirate Bayn oma blogi, joka sisältää 100-prosenttisesti itse luotua aineistoa, on blokattu Suomessa, koska koko sivusto on blokattu.

Poliittiset järjestöt ovat käynnistäneet kampanjan, jonka tarkoitus on sulkea pahamaineinen verkkojulkaisu MV-lehti. Oli mitä mieltä tahansa MV-lehdestä tiedotusvälineenä, niin tällainen kampanja, jossa suomalaiset poliittiset toimijat haluavat lakkauttaa viestintävälineen, on Paasikiven jälkeisen Suomen oloissa aivan ennenkuulumaton.

Vaikka perustuslaki kuinka sanoisi, että valtakunnassa vallitsee vapaus lähettää ja vastaanottaa viestejä, niin viime vuosina nähty syytesuma sekä innokkuus internetin blokkaamiseen ja ilmiantoihin saa ajattelemaan, että lain ja oikeuden järjestelmässä ei ole perustuslain ulkopuolella pykäliä, jotka puhuisivat viestinnän ja informaation kuluttajien eli kansalaisten puolesta, kansalaisen eduksi. Kiihtyvällä tahdilla ja yhä suuremmalla innolla keksitään perustuslain oikeuksiin poikkeuksia, jotka mitätöivät kansalaisoikeudet. Se, että informaatio- ja teknologiaoikeuden professori Kemppinen omalla arvovallallaan on tällaisessa riemumielin mukana, on varoitussireenin huuto, joka kaikkien olisi syytä kuulla.

Kaiken huipuksi yhteiskunnallinen ilmapiiri on mennyt sellaiseksi, että jos joku tänä päivänä lähettäisi tv:ssä Lex Nokia-mainoksen, jossa poliitikot ja virkamiehet pyyhkivät takapuolensa perustuslailla, niin viestiä pidettäisiin perussuomalais-fasistis-rasistisena, koska oikeat ja hyvät, sivistyneet ja oppineet ihmiset tänä päivänä Suomessa kannattavat perustuslain murentamista, kansalaisoikeuksien rajoittamista, ja internetin siivoamista kaikesta sellaisesta, josta he eivät vain nyt satu juuri tänään tykkäämään.

Jos pyydätte minua perustelemaan ehdotukseni yhdellä lauseella, niin se lause kuuluu: Totalitarismia on vastustettava.

Voidaan väittää perustellusti, että professori Kemppinen ei ole näin tärkeä. Hän on yksityishenkilö, joka ei toimi päättävässä virassa. Jos valinta tältä osin tuntuu väärältä, niin haluaisin pohtia hetken, mikä ja kuka on Isoveli.

Isoveljenä oleminen ei ole hirmuhallitsijan yksinoikeus. Isoveli ei ole suinkaan välttämättä korkealla paikalla ja tärkeässä virassa näkyvä ja kuuluva vaikuttaja. Isoveli voi missä hyvänsä tilanteessa olla kuka tahansa meistä. Minunkin sisälläni on Isoveli. Tämän tunnustaminen vaatii nöyryyttä, ajattelun tasoa, jota laki ei kykene huomioimaan, vielä vähemmän kirjaamaan. Jos pidetään Isoveljenä vain ja ainoastaan niitä, joilla on musta virka-auto, niin ongelman syvyys on silloin jäänyt ymmärtämättä.

En usko, että tällaisten anti-palkintojen tarkoitus olisi ensi sijassa häpäiseminen tai ristiinnaulitseminen, maailman suurimpien pahisten nimeäminen ja osoitteleminen sormella. Niiden tarkoitus on herättää keskustelua epäkohdista. Palkitsemalla Kemppinen saadaan aikaan keskustelua. On olemassa varteenotettava mahdollisuus, että Jukka Kemppinen saapuisi henkilökohtaisesti paikalle, ottaisi palkinnon vastaan, ja käyttäisi puheenvuoron.

Minusta siinä ei ole mitään pelättävää.

Kunnioittavasti
Jari Lehtinen

Effi ry ilmoitti 2.9.2016 valinneensa isoveli-palkinnon saajiksi ministeri Petteri Orpon, S-kaupparyhmän ja markkinaoikeuden. Onnittelemme.